Cuma Gününün Âdâbı
Mecma’u’l-Âdâb Sohbetleri – Cuma Gününün Âdâbı
Arş. Gör. Emrullah BOLAT hocamızın sunumuyla gerçekleşen bu haftaki sohbetimizde Seyyid Hulusi Efendi'nin Mecma’u’l-Âdâb isimli eserinin “Cuma Gününün Âdâbı” başlıklı kısmı okundu. Müzakerede maddeler halinde özetle şu hususlara değinildi:
1. Allah, bazı kullarını diğer bazılarına, bazı ibadetleri diğer bazılarına üstün kıldığı gibi bazı zamanları da diğerlerine üstün kılmıştır. Cuma günü de bu anlamda değerli olup günlerin efendisi olarak anılmıştır.
2. Adem babamız bugün yaratılmış, cennete girmiş ve yeryüzüne indirilmiştir. Kıyamet bugün kopacak, ikinci ebedi hayatımız için diriliş de yine bugün gerçekleşecektir. Allah’ın ahirette iman edenler tarafından görülmesi nimeti de Cuma günü gerçekleşecektir.
3. Cuma gününün değerine eş bir ibadet olan, müslüman-hür-yetişkin her müslümana Allah’ın farz kıldığı Cuma (Müslümanların toplanma, kaynaşma, görüşme, hasret giderme, birlikte Rablerine topluca ibadet etme, kulluklarını arz etme) namazı da bu gündedir.
4. O halde, Allah’ın bu ve benzeri özellikleriyle üstün kıldığı Cuma gününe saygı duymalı, Hz. Peygamber’in rehberliğinde bu gün en verimli şekilde değerlendirilmelidir.
5. Cuma günü gusül abdesti alınmalı, dişten tırnaklara kadar Cuma namazı öncesi kişisel temizlikler usulünce yapılmalıdır.
6. Cuma namazına erken gidilmeli, Vaiz efendi huşu ile dinlenilmelidir. Vaiz efendinin anlattıkları Cuma namazına gelemeyen aile fertlerine ve gün içerisinde müslüman kardeşlerle müzakere edebilme niyetiyle iyi dinlenilmeli, günün bereketi uzun saatler korunmaya çalışılmalıdır. Cuma günü bir ilim şölenine çevrilmelidir.
7. Cuma günü camide oturmak da ibadet olduğundan kıbleye dönük, huzur ve vakar ile oturulmalı, Vaiz efendinin vaazı başlamamışsa Kur’ân okunmalı, Allah tesbih edilmeli veya tefekkür-düşünme vb. zihni ibadetler yapılmalıdır.
8. Cuma güne Duhân ve Kehf sureleri mealleriyle birlikte anlayarak okunmalıdır. Duhân, duman demektir. Sûrede başlıca, Kur'an'ın indirilişi, müşriklerin ona karşı tutumu, Firavun ve halkının başlarına gelen azaplar, Kureyş'in Hz. Peygamberi yalanlaması, iyilerin ve kötülerin karşılaşacakları akıbetler, sonuçlar konu edilmektedir. Kehf suresinde ise inançları sebebiyle öldürülmekten kurtulmak için bir mağaraya sığınan ve Ashab-ı Kehf (mağara arkadaşları) olarak isimlendirilen Romalı gençlerin Allah’ı birlemek, ululamak uğrunda çektikleri çile ve kavuştukları Rabbin rızası, Hz. Musa'nın yaşamış olduğu ibretlerle dolu olaylar, Zülkarneyn ve Yecüc-Mecüc konuları anlatılır.
9. Bu sureler muhtevaları itibariyle, kıyametin kopacağı Cuma gününden önce Müslümanları fitnelere karşı zihinsel bir tazelenme ve farkındalıkla motive etmektedir. Bu sebeple surelerin mealiyle, anlaşılarak, üzerinde durarak okunmasında büyük yarar vardır.
10. Duhân suresi:
https://www.feyzulfurkan.com/sureler/duhan-suresi/
Kehf Suresi:
https://www.feyzulfurkan.com/sureler/kehf-suresi/
11. Cuma gününün faziletine dair diğer bazı faydalı bilgiler için aşağıdaki haberi de inceleyebilirsiniz.
https://akra.media/Haber/HaberDetay/101059/-cuma-gununun-faziletleri-nelerdir
Gelecek haftanın konusu “Orucun Âdâbı” olacaktır. Çay ve tatlı ikramı da yaptığımız sohbetimize sizleri de bekleriz.