Dua ve Zikrin Adabı

Duanın Âdâbı, Ehli Kitaba Dua, Allah'ı Zikretmenin Âdâbı

Arş. Gör. Emrullah Bolat  hocamızın sunumuyla gerçekleşen bu haftaki sohbetimizde Seyyid Hulusi Efendi'nin Mecmau'l-Âdâb isimli eserinin Duanın Adabı başlıklı kısmından devam edilerek müzakere yapıldı. Müzakerede maddeler halinde özetle şu hususlara değinildi:

1. Dua ederken kapsamlı dua edilmeli, dünya ve ahiretin hayırları istenmelidir.

2. Duaya başlarken üçer defa ya erhamerrahimin, ya rabbi gibi ifadeler kullanılmalıdır. Allah bu hitaplardan hoşnut olur.

3. Kişi kendisine, ailesine kızgınlıkla beddua etmekten sakınmalıdır.

4. Belalar söze bağlı olduğundan kötü söz ve düşüncelerle belalara davetiye çıkarılmamalıdır, sürekli hayırlı olumlu şeyler dilenmeli, konuşulmalıdır.

5. Allah kendisinden istenilmemesine, insanlar da kendilerinden usulsüz ve aşırı isteklerde bulunulmasına kızarlar. O halde Allah'tan bol bol istemeli, kullardan isteklerde ise şeriatın izin verdiği ölçülerle yetinmelidir. İnsanların ellerindekilere göz dikilmemelidir.

6. Ehli kitabın ikramına karşı teşekkür ve samimi davranışta bulunabilmelidir.

7. Adabın en üstünü zikri daimidir.

8. Allah her halde hatırlanır hale gelebilmek yüce bir gayrettir. 

9. Allah'ı zikir her halde, şarttan bağımsız yapılabilen bir ibadettir.

10. Dille zikir kalpe zikre giden yolda başlangıçtır. Zikri artırmak her halükarda kişiye yarar sağlar.

11. Zikrin fazileti çok olmakla birlikte en büyük faydası ve fazileti, Allah'ın da kendini zikreden kulunu kendi katında anmasıdır.

12. Her zaman ve yerde, dil ve kalple Allah'ı anmak mümkün ve lazımdır. Akıl sahiplerine gereken budur. Ancak aklı olmayan deliler zikirle mükellef, sorumlu tutulmayacakları için bundan mazurdurlar.

Gelecek haftanın konusu Fahri Alem Efendimiz Hz. Muhammed'e Uymanın Âdâbı olacaktır. Çay ve tatlı ikramı da yaptığımız sohbetimize sizleri de bekleriz.