Duanın Adabı

Mecma'ul Âdâb Sohbetleri-Duanın Âdâbı

Arş. Gör. Emrullah Bolat hocamızın sunumuyla gerçekleşen bu haftaki sohbetimizde Seyyid Hulusi Efendi'nin Mecmau'l-Âdâb isimli eserinin Duanın Adabı başlıklı kısmı okunarak müzakere edildi. Müzakerede maddeler halinde özetle şu hususlara değinildi:

1. Duanın faziletlisi gizli, içten, Allah'tan korkarak ve Ona saygı duyularak yapılanıdır.

2. Açık yapılan duaya riya, gösteriş vb karışabilir. Bu hallerden kalp temizliği ve ihlasla sakınmalıdır.

3. Dua ibadetin özüdür, ibadettir.

4. Dua gelmiş ve gelecek belaların define, reddine sebep olur.

5. Duanın kabulü için kişinin yediğinin, içtiğinin, giydiğinin helal olması gereklidir. Harama bilerek isteyerek bulaşmış kimsenin duası kabul olmaz.

6. Dua eden kimse duanın kabul edileceğine dair temiz, sağlam inanç sahibi olmalıdır.

7. Dua eden Allah'ı insanlara ait özelliklerle değil Allah'ın layık olduğu sıfatlarla mükemmel bir ilah olarak düşünmelidir.

8. Onun hazinesi ve rahmeti sonsuzdur. Vermekten sıkılmaz, yorulmaz.

9. Allah kulunun faydasına, hikmetiyle kendi istediği zamanda kendi istediği şekilde kulunun duasına cevap verir. Kul uyanıksa bunu fark eder. Değilse duam kabul edilmedi diye ümitsizliğe düşer. Oysa Allah kendisinden ümit kesenden hoşlanmaz.

10. Dua eden duadan önce tevbe etmelidir.

11. Israrla ve kesin lafızlarla dua etmelidir. Versen de olur vermesen de gibi lafızlardan kesinlikle kaçınmalıdır.

12. Allah'tan istenen şeylerin en hayırlısı onun bizden istedikleridir.

13. O halde Allah'ın helal ve meşru kıldığı şeyleri istemeli, haram kıldığı şeyleri istemekten sakınmalı ve utanmalıdır.

Kurban Bayramından sonraki hafta Dua Adabından devam edilecektir. Çay ve tatlı ikramı da yaptığımız sohbetimize sizleri de bekleriz.

Kurban Bayramınızı kutlar, sizin ve sevdiklerinizin Rabbimizin razı olacağı bir yaşam sürmesini kendisinden dileriz. Âmîn ya Muîn. Tekabbel minnâ bir hürmeti îdil adhâ Âmîn 🤲