Kocaların ve Hanımların Birbirlerine Karşı Muamelelerinin Adabı

Bu hafta “Kocaların ve Hanımların Birbirlerine Karşı Muamelelerinin Âdâbı” başlıklı bölüm okundu.

Arş. Gör. Emrullah BOLAT hocamızın sunumuyla gerçekleşen bu haftaki sohbetimizde Seyyid Hulusi Efendi'nin Mecma’ul-Âdâb isimli eserinin “Kocaların ve Hanımların Birbirlerine Karşı Muamelelerinin Âdâbı” başlıklı kısmı okundu. Müzakerede maddeler halinde özetle şu hususlara değinildi:

  1. Kur’ân-ı Kerîm’in Duhân, Mülk ve benzeri surelerinde Allah, dünya hayatını insanları denemek, sınamak amacıyla yarattığını ifade ettiğinden, müslüman kimse, hayatta karşılaştığı iyi ya da kötü gibi görünen her şeyin kendisi açısından bir imtihan olduğunun bilincinde olmalıdır. Doğduğu gibi elbet bir gün ölecektir de. Müslüman, bu temel düşüncenin gereği olarak iş, arkadaşlık, akrabalık ilişkilerinde olduğu gibi aile hayatında da çeşitli sınamalarla karşılaşarak neticesinde büyük mükafatlar elde edebileceğinin farkındadır.
  2. Evin erkeği hanımının maddi ihtiyaçlarını meşru ölçülerde, israfa, gösterişe, harama düşmemek şartıyla gidermekle vazifelidir.
  3. Dindar, kendini, Rabbini, Peygamber’ini bilen koca, eşinin de Rabbiyle, Peygamberiyle sağlıklı bir iletişim kurmalarını teminde elinden gelenleri yapmalıdır. Evlilik öncesinde başlayan din eğitim ve terbiyesi, aile kurulduktan sonra da belli bir düzende devam ettirilmelidir.
  4. Böylelikle aile içerisinde yaşanacak olumlu ya da olumsuz durumlarda ortak bir anlaşma zemini kurulabilecek, ilişkilerde olması gereken hallere dair ön bilgilenme süreci sağlıklı işletilebilecektir. Bu açıdan Kur’ân-ı Kerîm ve Hadis-i Şerifler bol bol ailede müzakere edilmeli, özellikle Hz. Peygamber’in insani ilişkilerde gözettiği ahlâkî değerler kazanılmaya çalışılmalıdır.
  5. Koca ve hanımını bir arada geçimli, sevgili, mutlu kılacak bazı ahlâkî meziyetler de şu şekilde sıralanabilir: sevgi; saygı; naziklik; anlama çabası; dinleme çabası; birlikte vakit geçirme; birbirlerinin dost, akrabalarına karşı aynı şekilde sevgi, saygı, gösterme; hayatın muhtelif zorluklarına karşı sabır gösterme, şikayet etmeme; Allah’a dayanma; dua; geniş aileden ya da çevreden istişare edilebilecek kimselerin tespiti; aile içi sırların sağa sola gereksiz yayılmaması; kadın-erkek ziyaret ve görüşmelerinde haremlik-selamlığa uygun davranışlar; ev işlerinde yardımlaşma vb…
  6.  Müslüman aileyi bir arada tutan dini değerlerin, ahlâkî ilkelerin öğrenilip yaşanılmasının yanı sıra evlilikle ilgili iyi niyet ve dini değerlere bağlı sosyolog, psikolog gibi uzmanların da görüşleri ciddiyetle takip edilmelidir. Günümüz teknolojik imkanları bu anlamda oldukça fazla imkan sunmaktadır. Önerebileceğimiz 5 önemli programı şu şekilde sıralayabiliriz: Aile Rehberi, Bilinçli Aile, Evdeki Huzur, Evlilik Okulu, İdeal İletişim. https://akra.media/Medya/Programlar/18/egitim-aile