Kur’ân Okumanın Adabı
Mecma’u’l-Âdâb Sohbetleri - Kur’ân Okumanın Âdâbı
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Cemil EROĞLU hocamızın sunumuyla gerçekleşen bu haftaki sohbetimizde Seyyid Hulusi Efendi'nin Mecma’u’l-Âdâb isimli eserinin “Kur’ân Okumanın Âdâbı” başlıklı kısmı müzakere edildi. Müzakerede maddeler halinde özetle şu hususlara değinildi:
1. Kur’ân okumak Allah’a yakarmak, Onunla konuşmaktır. Böyle önemli bir işe niyet edildiğinde dikkatleri Kur’ân’ın metnine ve anlamına toplamalıdır.
2. Kur’ân okumadan önce güzelce abdest almalı, mümkünse kıbleye karşı dönülmeli, Kur’ân’ı eûzu besmele çekerek tecvid kurallarına uygun bir şekilde okumalıdır.
3. Okuduklarının manasını düşünmeli, Arapça bilmiyorsa belli bir plan çerçevesinde Kur’ân’ın mealinden Allah’ın muradını anlama çabası içerisinde olmalıdır.
4. Meal, Kur’ân’ın tercümesi olduğundan iyi hazırlanmış, tercüme edilmiş bir meal tercih edilebilir. Hasan Tahsin Feyizli’nin Feyzu’l-Furkân Kur’ân-ı Kerîm meali, Hasan Basri Çantay meali okunabilir.
5. Kur’ân okurken sesi aşırı yükseltmekten ve yapmacık tavırlardan sakınmalıdır.
6. Kur’ân’ı okurken vakar, sekinet ve ciddiyetli davranmalıdır.
7. Kur’ân ezberlerini artırmaya çalışmalı, ezberlenen kısımları unutmamak için belli zamanlarda Kurân tekrar edilmelidir.
8. Kur’ân’ı okurken mushafa bakılmalı, yorgunluk belirtisi olan esneme geldiğinde okumaya ara verilmelidir. Yorulacak kadar zaman geçmeden esneme olursa şeytandan Allah’a sığınmalıdır.
9. Okunan ayetlerin anlamlarına uygun dualarla okuyuş arasında Allah’tan isteklerde bulunulması oldukça güzeldir. Rahmet konulu ayetlerde Allah’ın rahmeti dilenebilir; azap konulu ayetlerde Allah’a sığınılabilir; Allah’ı tesbih-tenzih-tekbir ve zikir konulu ayetlerde ise manaya uygun lafızlarla Allah c.c. anılabilir.
Gelecek hafta da aynı konudan devam edilecektir. Çay ve tatlı ikramı da yaptığımız sohbetimize sizleri de bekleriz.